בשנים האחרונות משגשגים ברחבי הרשת אתרי "פרו-אנה" רבים: אלה הם אתרים בהם מעודדות הבלוגריות אחת את השניה, משתפות בטיפים ובטכניקות להרזיה כמו גם בעצות להסתרת המחלה מהסביבה, מקיימות יומן דיאטה ומעלות תמונות "ת'ינספריישן" (thinspiration, או בקיצור "ת'ינספו") – צילומים של נשים רזות להחריד המהוות השראה עבורן.

הפרעות אכילה הינן תופעה מוכרת וחוצה גבולות המופיעה לרוב אצל מתבגרות ומקושרת איתן. התמודדות עם הפרעות אכילה מלווה בחוויה של בדידות ולבדיות.המרחב החברתי הנוצר באמצעות האינטרנט – סייברספייס – המאופיין באנונימיות המתאפשרת בו, מאפשר לאותן מתבגרות הסובלות מהפרעות אכילה לחבור יחד לקהילה לא-ביקורתית ומקבלת, בה הן יכולות לחשוף בביטחון את חוויותיהן ורגשותיהן. הכינוי הנפוץ לאותן קהילות וירטואליות של נשים עם הפרעות אכילה מסוג אנורקסיה שאינן מעוניינות עדיין לקבל טיפול, הוא פרו-אנה. קהילות אלו מתארות עצמן כמעין כת הסוגדת להרעבה עצמית. היכרות עם תופעה זו ועם קהילות פרו-אנה באינטרנט הינה חשובה ביותר להבנת המשמעות של הפרעות אכילה, לביסוס דרכים לזיהוין ולמתן תמיכה ועזרה.

המאמר נכתב על ידי  מירן בוניאל-נסים ועזי ברק מאוניברסיטת חיפה. הוא סוקר את הספרות המקצועית והמחקר אודות הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות בכלל והקהילות המקוונות של פרו-אנה בפרט. הסקירה עוסקת במניעים, גורמי הסיכון והרווחים הנובעים מהשתייכות לקהילות אלו בניסיון להבין את התופעה ואפשרויות ההתמודדות עמה. ככלל, מציע המאמר שלא לפעול בדרך השמרנית והכוחנית של פעולה לחסימה והכחדה של קהילות אלו – שיתכן שנזקה גדול מתועלתה – אלא לנקוט בגישה של קבלה והבנה, על-מנת למנוע השפעות מדרדרות מחד ולימוד ומעקב מקצועי מאידך.

 

כתיבת תגובה