סדרות לנערות ולצעירות "בטוחות ברשת"
תכנית 'נערות לגופן' פותחה על ידי עמותת נשים לגופן בתמיכת הקרן לילדים ונוער בסיכון ואיגוד האינטרנט בישראל. התכנית נותנת מענה למגוון סוגיות הנוגעות לגוף, לבריאות ולמיניות בריאה של נערות בדגש על סכנות ובטיחות ברשת. סדרות של סדנאות בכל רחבי הארץ לקבוצות של נערות, צוותים חינוכיים וטיפולים והורים המותאמות להן מבחינת הרגישות הדתית, התרבותית, הגילאית והשפתית (עברית, ערבית ורוסית).
התכנית: רשימת התכנים המוצעים לעבודה עם נערות
התכנית עוסקת ברשת ובביטויה בחיי נערות בכל הנוגע לבריאותן, לגופן ולמיניותן באמצעות סדרת מפגשים סדנאיים בקבוצות של עד 15 משתתפות, לאורך 8-10 מפגשים, אחת לשבוע, של שעתים אקדמיות. התוכנית מיועדת לנערות בגילאים 11-18 וכן לצעירות בגילאים 18-25 ומותאמת כמובן ברמת התכנים ותחומי העיסוק לגילאי המשתתפות. מנחה מקצועית ומנוסה מצוות העמותה, המותאמת לאופי הקבוצה ולתרבותה, מעבירה סדנה תהליכית חווייתית במגוון כלי הנחייה. התכנים וסדר המפגשים נקבעו ע"י המנחה על פי אופי הקבוצה. כלל המנחות הן בעלות הכשרה מלאה (400 ש"ש) בלימודי הנחיית קבוצות, מאחד המוסדות האקדמיים המוכרים, והן עוברות הכשרה שנתית מקיפה בעמותה.
מומלץ לקיים במקביל סדרה קצרה (בת שלושה מפגשים) לצוות חינוכי-טיפולי העובד עם הנערות כך שהצוות יוכל להמשיך ולעסוק בנושאים חשובים אלו עם הנערות, גם לאורך ולאחר הסדרה שלנו.
הסדרה כוללת תכנים מאשכולות הידע הבאים
הכרות ובניית תעודת זהות ברשת: פתיחה והכרות תוך שימת דגש על בניית הזהות בשנים של התגבשות, התפתחות ושינויים רגשיים וגופניים מעצבים. נפתח חשיבה ביקורתית על הרשת והשפעותיה ונדון בשאלות כגון: מה מרכיב את הזהות שלי במרחב הפיזי ומה מרכיב את הזהות האינטרנטית שלי; ואיפה אני מסתובבת ברשת, כמה, למה ומה ההשפעה של כך עלי, לטוב ולרע. באיזו מידה הדימוי העצמי שלי מתבסס על תגובות של אחרים/ות למה שאני מעלה, כותבת ומפרסמת? עד כמה הדימוי העצמי קשור בכמות לייקים, מה בין לייקים לאהבה, תגובות ופניות בדירקט ו/או בווטאפ עד כמה אני מביאה את מי שאני לידי ביטוי ברשת? באילו דרכים? מה הייתי משנה? (1-2 מפגשים).
דימוי גוף: שיח על דמות האישה האידאלית המשתקפת אלינו מרשתות חברתיות ומדיה, ואיך זה קשור לדימוי הגוף ולדימוי העצמי שלנו. כיצד ניתן לפתח דימוי גוף בריא, המשפיע רבות על הביטחון ותפיסת העצמי? הסלפי- כלי של עוצמה או דיכוי? השתקפויות וירטואליות שלי, האם אני נראית כמו הסלפי/אינסטגרם שלי? פרסום תמונות וסרטונים שלי איפה וממה להיזהר? חשיבה מפוקחת על תעשיית היופי והשפעתה על דימוי הגוף הקולקטיבי והפרטי, היכולת שלי כנערה לשנות, למצוא איזון פנימי ושלמות עם עצמי – פשוט כפי שאני, בעולם עמוס במסרים ויזואליים חד משמעיים (2 מפגשים).
מיניות בריאה: מיניות היא סוגיה מרכזית בחיינו והיא משמעותית ביותר בשנים אלו. לנערות ולצעירות חסרות לעיתים תשובות לשאלות רבות המטרידות אותן. המידע ברשת עצום ולעיתים לא מהימן ואף מסוכן. הדימוי העצמי והגופני עובר תהליך שינוי בעקבות הרשת, ואיתו גם המיניות. השפעת המסכים משנה את תפיסות הנערות את עצמן, את גופן ואת היכולת שלהן לאהבה עצמית ולאהבה בכלל. הסדנאות מזמנות שיחה פתוחה, כנה ולא מתנצלת עם הנערות על כל השאלות והסוגיות המעסיקות אותן, הנוגעות למיניות, לאמצעי מניעה, למין בטוח, להיריון לא רצוי ולהפסקות היריון וגם שאלות אינטמיות יותר הנוגעות לתשוקה, לכמיהה, כמו מהם היחסים הנכונים לי, מהם גבולותיי? איך הרשת משפיעה על תפיסת המיניות שלי? מהן נורות האזהרה האדומות בעזרתן ניתן לזהות יחסים אלימים, תלותיים, מזיקים, יחסים עם דמויות מנצלות? סקסיטינג, טוב או רע? מהי פגיעה מינית ומהי הטרדה מינית ברשת? איך נדע לזהות מה בטוח לנו? (3-4 מפגשים).
קידום אורח חיים בריא לנערות: אכילה, שינה, פעילות גופנית בריאות נפשית והפחתת מתח. הרשת היא חלק מהיומיום שלנו איזה דגשים ייחודיים היא נותנת בהשפעותיה לטובה ולרעה. במפגשים נעסוק ברשת ובשפע הקיים בה, כיצד נתמצא, איך נצמצם נזקים וגם איך נגדיל באמצעותה את ההזדמנויות והידע לטובתינו (1-2 מפגשים).
אכילה בריאה והפרעות אכילה: מערכת היחסים של כולנו עם האוכל מורכבת. נערות נמצאות בסיכון מקום חשוב בהתמודדות עם סוגייה זו, דרך זירות וקהילות ברשת המעצימות הפרעות אכילה ומגבירות פגיעה עצמית דרך תגובות ברשתות החברתיות או אתגרי רשת. נדבר על מקומו של האוכל בחיינו, אכילה בהקשרים משפחתיים וחברתיים, צרכים תזונתיים בגיל ההתבגרות, וסימני אזהרה להפרעות אכילה (1-2 מפגשים).
זיהוי סכנות ברשת: הנושאים ביחידה זו משולבים בכל הנושאים מעלה, וכן במידת הצורך יוקדשו להם מפגש או שניים נפרדים שיעסקו באפיוני הסכנות הקיימות ברשת- איך נגביר בטיחות ברשת בלי לפגום בהנאה באופן יסודי. דרך השיח על סכנות ברשת- הנצחיות שבה, היותה מגביר קול והיכולת הטמונה בה להפצה המונית, התפשטות 'פייק ניוז', בריונות ופוטנציאל פגיעה רגשית ברשת ועוד- נגיע גם אל היכולת להפיק ממנה טוב, תוך היכרות מעמיקה יותר עם תכנים וסימני אזהרה, בהמשך גם נייצר בעצמנו תכנים חיובים ומעצימים ברשת (1-2 מפגשים).
לפרטים נוספים והזמנת סדנאות
רכזת הסדנאות sadnaot@wtb.org.il
שם התכנית במערכת גפ"ן: 713 נערות לגופן