מדבקה עורית שבועית
המדבקה העורית השבועית נראית כמו פלסטר מרובע בגודל של 4.5 X 4.5 ס"מ ויש להדביק אותה על אחד מחלקי הגוף הבאים: החלק התחתון של הבטן, הישבן, החלק החיצוני של הזרוע העליונה או הגו העליון (מלבד החזה).
על העור להיות נקי ויבש וללא גירוי או קרם.
יעילות
המדבקה יעילה מאד כשיטה הפיכה למניעת היריון. בשימוש ממוצע – למרות שלא פורסמו עדיין מחקרים משווים בנושא – מניחים שהמדבקה יעילה יותר מהגלולה, משום שאמור להיות קל יותר להחליף מדבקה מדי שבוע מאשר לזכור לקחת גלולה מדי יום.
בשימוש מושלם, המדבקה יעילה בכ-99 אחוזים עבור נשים ששוקלות פחות מ-89 קילוגרם (היא פחות אמינה עבור נשים ששוקלות יותר).
המדבקה לא מתאימה לכולן מאחר שהיא מכילה את הורמוני המין אסטרוגן ופרוגסטרון. נשים המעוניינות להשתמש באמצעי זה צריכות להתייעץ עם רופא/ת הנשים ולעדכן באשר למחלות או לניתוחים שעברו, תרופות שהן נוטלות בהווה והיסטוריה רפואית משפחתית.
מצבים שעלולים למנוע את יכולת השימוש במדבקה
- היריון נוכחי או תכנון להרות.
- הנקה.
- עישון, אצל נשים לאחר גיל 35, או אישה לאחר גיל 35 שהפסיקה לעשן לפני פחות משנה.
- עודף משקל משמעותי.
- טיפול תרופתי באנטיביוטיקה, ביוחנן המטביל (St. John’s Wort) או בתרופות המשמשות לטיפול במחלת הנפילה (אפילפסיה), בשחפת או באיידס.
- נשים שבעברן הרפואי:
• קריש דם (טרומבוזיס) בעורק או בווריד.
• מחלת לב המשפיעה על מחזור הדם (לרבות יתר לחץ דם).
• מיגרנה עם אאורה.
• סרטן שד.
• מחלת כבד או מחלה של כיס המרה.
• סוכרת המלווה בסיבוכים או סוכרת במשך יותר מ- 20 שנים.
הסיכון לפתח קריש דם גבוה יותר במהלך השנה הראשונה לשימוש במדבקה. הסיכון גבוה יותר גם במקרים הבאים: עישון בהווה; עודף משקל משמעותי; חוסר ניידות או שימוש בכיסא גלגלים; דליות חמורות; אם אחד מקרובי המשפחה סבל מקריש דם בווריד לפני גיל 45.
היריון יכול להתרחש אם לא נשתמש בה כהלכה:
- במידה והיא מתרופפת או מוסרת למשך יותר מעשרים וארבע שעות.
- אם נשתמש באותה מדבקה – או נשאיר אותה על הגוף – במשך יותר משבוע.
- אם התרחש אחד מהמצבים האלו, פעלי על פי ההוראות בחפיסת המדבקות, שקלי שימוש באמצעי לשעת חירום והתקשרי לרופא/ה.
יתרונותיה וחסרונותיה זהים לאלו של הגלולה.
המדבקה עובדת באמצעות שחרור איטי של אסטרוגן ופרוגסטין דרך העור. היא מכילה את אותם הורמונים שמצויים בגלולות המשולבות ולכן עובדת באותו אופן ועלולה ליצור את אותן תופעות לוואי.
יתרונות
- ההורמונים המופרשים מהמדבקה אינם צריכים להיספג דרך הקיבה ולכן יעילותה אינה נפגעת גם במקרה של הקאה או שלשול.
- בדומה לגלולה, שימוש במדבקה נוטה להסדיר את הווסת ומפחית את הכאב הנלווה לדימום.
- המדבקה עשויה להקל על הסימפטומים האופייניים לתסמונת הקדם וסתית (PMS) .
- המדבקה עשויה להפחית את הסיכון ללקות בסרטן השחלות, סרטן הרחם וסרטן המעי הגס.
- המדבקה עשויה להפחית את הסיכון להיווצרות שרירני רחם (מיומות), ציסטות בשחלות וגידולים לא סרטניים בשד.
חסרונות
- ניתן לראות את המדבקה.
- היא עלולה לגרום לגירוי, לגרד או לכאב מקומי.
- אינה מגנה מפני הדבקה במחלות המועברות במין, למטרה זו יש צורך להשתמש בקונדום.
- יתכנו תופעות לוואי קלות וזמניות בעקבות השימוש הראשון במדבקה. תופעות החולפות בדרך כלל לאחר מספר חודשים.
- יתכן דימום בין הווסתות והכתמה (דימום קל, לא סדיר) במהלך החודשים הראשונים לאחר תחילת השימוש במדבקה. למרות הדימום, ההגנה מפני היריון היא מלאה.
- תרופות מסוימות עלולות לפגוע ביעילות המדבקה. יש להתייעץ עם הרופא/ה ו/או עם הרוקח/ת בנוגע לתגובות בין תרופתיות. בחלק מהמקרים יהיה צורך להשתמש באמצעי מניעה נוסף בזמן נטילת הטיפול התרופתי ובמשך 28 ימים לאחריו.
חששות בריאותיים
בדומה לכל תרופה קיימות תופעות לוואי אצל נשים שמשתמשות באמצעי מניעה משולבי הורמונים. תופעות הלוואי דומות לאלו של הגלולות, ומכאן נשים שלא יכולות להשתמש בגלולה גם אינן יכולות להשתמש במדבקה למניעת היריון.
תופעות לוואי
דימום בין ווסתי, עלייה וירידה במשקל, רגישות בשדיים, בחילה (לעתים נדירות גם הקאה), שינויים במצב הרוח, כולל דיכאון או איבוד החשק המיני.
לרוב תופעות הלוואי נעלמות אחרי חודשיים או שלושה חודשי שימוש.
תופעות לוואי אפשריות אחרות כוללות: תגובה בעור במקום ההדבקה ובעיות בשימוש בעדשות מגע – שינוי בראייה או חוסר יכולות להרכיב עדשות.
היכן קונים מדבקה למניעת היריון?
כאמור, כדי לרכוש מדבקה למניעת היריון עלייך לקבל מרשם רופא. המדבקה מחייבת בדיקה וגינאלית וקבלת הסבר ע"י גינקולוג/ית. אחרי דיון בהיסטוריה הרפואית, בדיקת לחץ דם ובדיקות נוספות על פי הצורך – במידה והמדבקה מתאימה לך, תקבלי מרשם לקנייה.
כיצד להשתמש במדבקה?
- את המדבקה יש להחליף מדי שבוע, במשך שלושה שבועות.
- הדביקי את המדבקה תוך חמישה ימים מהיום הראשון של הווסת שלך או תוך חמישה ימים מהפסקת היריון (בשליש הראשון של ההיריון).
- השתמשי במדבקה חדשה מדי שבוע במשך שלושה שבועות ברציפות.
- בשבוע הרביעי, יש להסיר אותה לחלוטין, ולא להדביק כל מדבקה. במהלך השבוע הזה אמורה להופיע הווסת.
- שימי לב שאם את מתחילה להשתמש בה לאחר הפסקת הריון – עלייך להשתמש באמצעי מניעה נוספים (כגון קונדום, קוטלי זרע או דיאפרגמה) במשך שבעה ימים.
- ומכאן, היום בשבוע שבו הדבקת את המדבקה הוא גם היום שבו תחליפי אותה, שבוע לאחר מכן (במקרה של הפלה בשליש השני של ההיריון או אחרי לידה, חכי ארבעה שבועות לפני שאת מדביקה את המדבקה הראשונה).
- אם את מניקה, התייעצי עם רופא/ה. אמצעי מניעה זה פחות נפוץ בארץ, בגלל האקלים החמים (המדבקה נופלת). אבל מחקרים שנעשו בחדרי כושר הראו כי ניתן להשתמש במדבקה גם בשעת שחייה או במקלחת, אולם יש לבדוק את מצבה לאחר מכן. בזמן השימוש, יש 2-5% סיכוי שהמדבקה תיפול. אם המדבקה נפרדה מהעור פחות מ -24 שעות יש לנסות ולחברה מחדש. במידה וזה צלח יש להמשיך כרגיל, במידה ולא, יש להצמיד מדבקה חדשה, יום ההחלפה לא משתנה.
את המדבקה יש לשים באותו יום בשבוע, אך לא באותו המקום. ניתן לתזמן את ההתחלה ליום ראשון של השבוע, אך נדרש אמצעי מניעה לגיבוי לשבוע הראשון. אם מתחילים ביום הראשון של הווסת אין צורך. ניתן להמשיך ברצף, כמו נטילת גלולות ברצף ולוותר על השבוע הפסקה. כאשר שוכחים להצמיד מדבקה חדשה:
- בשבוע הראשון יש להצמיד מדבקה חדשה מוקדם ככל האפשר, יש צורך באמצעי מניעה לגיבוי במהלך שבוע ימים.
- בשבוע 2-3, אם עברו פחות מ-48 שעות, ניתן להסיר את המדבקה הישנה ולהצמיד חדשה. אין צורך בגיבוי, מאידך אם עברו מעל 48 שעות מהזמן בו היה צריך להחליף מדבקה יש להחליף את המדבקה ולהשתמש בגיבוי במשך שבוע ימים. אם שכחת במהלך השבוע הרביעי יש להסיר את המדבקה, אין צורך בגיבוי.
זכרי ששני אמצעי המניעה הללו, הטבעת והמדבקה, אינם מגנים מפני מחלות המועברות במין.