אם ברצונך לעבור הפסקת היריון ואת עומדת באחד מהקריטריונים שהוצגו לעיל את צפויה לקבל אישור מהוועדה ללא כל בעיה. בכל מקרה, חשוב לזכור כי אם לא קיבלת אישור מהוועדה אליה פנית, זכותך לפנות שוב לוועדה נוספת במרכז רפואי אחר. במרכזים רפואיים פרטיים עלות הוועדה זהה, אך העובד/ת הסוציאלי/ת ו/או הרופאים/ות מגלים לעתים גמישות רבה יותר וינסו לבדוק עבורך איזה סעיף בחוק פועל לטובתך בצורה הטובה ביותר.
ההכנות לוועדה
אם את נשואה ומרגישה שהיריון נוסף יקשה עליך מנטלית או רגשית, והחלטת עם עצמך כי אינך מעוניינת ללדת, את יכולה לפנות לפסיכיאטר/ית ולהציג את חוות דעתם על הנזק הנפשי הצפוי לך בפני הוועדה. אם מדובר בפגם גנטי, עלייך להציג בפני הוועדה אישור מיוחד של רופא/ה המתמחה בפגמים גנטיים. בעת פנייתך לוועדה עליך להצטייד בתעודת זהות ואישור היריון. אישור היריון הוא צילום אולטרה-סאונד שמתקבל באולטרה-סאונד וגינאלי ומתעד את גיל ההיריון. אם לא תגיעי עם אישור, תתבקשי לגשת לצילום לאחר מילוי פרטייך. במקרים מסוימים גם נשים שמגיעות עם צילום מתבקשות לעשות צילום נוסף ועדכני יותר (בדרך-כלל מדובר במקרים של מומים עובריים, ועל כך בהרחבה בתת הפרק על הפלות בטרימסטר שני ושלישי).
חשוב לזכור כי את רשאית לגשת לכל מרכז רפואי שאת רוצה. אם נוח לך לפנות לוועדה שלא נמצאת באזור מגורייך את רשאית לעשות כך. מומלץ לבדוק מראש מהן שעות הקבלה של הוועדה אליה החלטת לפנות, כדי לוודא שאת מגיעה ביום לא עמוס ומקבלת את מירב הזמן שמגיע לך ואת השירות הטוב ביותר.
תנאים רפואיים שכדאי לדעת לפני הגעה לוועדה (אולי כדאי לכתוב כאן איך אפשר לברר את כל הדברים האלה?)
- אילו סוגי הפסקות היריון עומדות לרשותי בהתחשב במצבי הרפואי והשבוע בו אני נמצאת להריוני?
- באילו סוגי הרדמה אני יכולה לבחור?
- האם יש משהו בהיסטוריה הרפואית שלי שכדאי שהרופאים/ות ידעו לפני הפסקת ההיריון?
- במידה ואני נשאית איידס האם אוכל להפיל בבית החולים בו בחרתי?
- במידה ולהפסקת היריון יש תופעות לוואי, האם אוכל לטפל בהם במחלקה בה עברתי את ההליך?
ההליך בוועדה
העובדת הסוציאלית תסביר לך על ההליך לקבלת האישור. אם תבקשי להתייעץ ולשקול חלופות אחרות (מסירה לאימוץ, קבלת סיוע לגידול הילד/ה) היא תפנה אותך לגורמים המתאימים. במידה ואת שוקלת אימוץ, כדאי לפנות גם לארגונים פמיניסטיים שונים המרכזים מידע משפטי ואחר שיוכל לסייע בקבלת ההחלטה ועמידה על זכויותייך ולרוב הייעוץ בהם חינמי או מסובסד. רשימת בתי חולים בהם מתקיימת וועדה להפסקת היריון.
במידה והחלטת שאת מפסיקה את ההיריון, ישנו טופס אותו שעלייך למלא, אפשר להיעזר בעובדת הסוציאלית לשם מילויו. הטופס כולל פרטים עלייך, על ההיריון ועל הסיבה שבגינה את מבקשת את אישור הוועדה. הטופס והמסמכים הנלווים מקובצים יחד בתיק הבקשה החסוי והאישי שלך והפרטים הללו משמשים לעיבודים סטטיסטיים בלבד. כל המידע והמסמכים המופנים לוועדה הנם סודיים וחסויים.
בשלב הבא תיכנסי לוועדה. בוועדות מסוימות מתבקשות הנשים לעמוד בפני הוועדה, ובוועדות אחרות, העובדת הסוציאלית היא זו המגישה את הפנייה בשם האשה. אם לא ראית את חברי/ות הוועדה וקיבלת תשובה שלילית, זכותך לבקש לשוחח עם הרופאים/ות כדי להבין מדוע דחו את בקשתך.
בוועדה ייעצו לך באיזה הליך עדיף לך, לדעת הועדה, להפסיק את ההיריון. בנוסף יוסברו האפשרויות העומדות בפנייך ויפורטו היתרונות והחסרונות הרפואיים של כל הליך. לסיום תתבקשי לחתום על הסכמה מדעת להליך הרפואי שאת עתידה לעבור.
החלטת הועדה נמסרת מיידית ומפרטת את הסעיף לפיו אושרה הפסקת ההיריון. במידה ותקבלי תשובה הרופאים/ות יוכלו להפנות אותך לכל מוסד רפואי מוכר אך זכותך להחליט היכן את רוצה לבצע את הפסקת ההיריון..
חשוב לציין כי לגבר ממנו הרית אין שום מעמד חוקי מול הועדה, ההחלטה היא שלך לחלוטין. אם את מתחת לגיל שמונה עשרה מותר לך לעבור הפלה ללא ידיעת הורייך. למרות זאת, מומלץ לבוא בלוויית אדם נוסף שיתמוך בך.