למרות שעם השנים נעשו שיפורים בתחום זה במערכת המשפטית, ניהול משפט אונס עדיין עלול להיות תהליך כואב ומתיש עבור הנפגעת.
למרכזי הסיוע ישנו פרויקט ליווי וסיוע בהליך הפלילי לקריאה לחצו כאן.
התהליך מתחיל בהגשת תלונה ובחקירה בתחנת המשטרה, בה יהיה עלייך לספר על מקרה האונס בפרטי פרטים. ברוב תחנות המשטרה, תיעשה החקירה על ידי חוקרת ולא על ידי חוקר. יש גם חוקרות שעברו הכשרה לחקור נפגעות עבירות מין.
בשלב הבא, אם הפרקליטות תחליט שיש בתיק מספיק ראיות, יוגש כתב אישום ויתקיים משפט. במידה והפרקליטות תחליט שאין מספיק ראיות ותחליט לסגור את התיק ללא הגשת כתב אישום, ניתן להגיש על כך ערר לפרקליטות המדינה וההחלטה על סגירת התיק תיבדק מחדש וייתכן שלבסוף כן יוגש כתב אישום.
במידה ויוגש כתב אישום, יתחיל משפט נגד האנס. המשפט עלול להימשך זמן רב ובמהלכו ייתכן ותתבקשי להעיד. העדות אינה פשוטה משום שהחקירה הנגדית על ידי עורך/ת דינו של האנס יכולה להיות קשה ומכאיבה. חלק מהנשים מתארות את החוויה של החקירה ומתן העדות כאונס נוסף.
חשוב גם לדעת שאין כל ערובה לכך שבסוף המשפט האנס יורשע. ייתכן שהוא יזוכה, ייתכן גם שהעונש שייגזר עליו יהיה נמוך.
מצד שני, נשים רבות חשות כי נטילת חלק בהליך משפטי נגד התוקף ומתן עדות נגדו מחזירים להן את תחושת השליטה שאבדה בעקבות האונס והן מקבלות מכך חיזוק על אף הקשיים שבדבר. בהמשך, אם הפוגע מורשע ונענש, הלגיטימציה החברתית לפגיעה שחוו מקלה על ההתמודדות עמה.
במהלך המשפט ייתכן והאנס ירצה להגיע לעסקת טיעון עם הפרקליטות שבמסגרתה הוא יודה ובתמורה יקלו עמו. במקרה כזה, יפנו אלייך מן הפרקליטות וישאלו מה עמדתך. לפעמים תוכל עסקת טיעון לחסוך ממך את הצורך להעיד ולהיחקר בבית משפט, ואם אינך מעוניינת להעיד, זה בהחלט משהו שכדאי לקחת בחשבון כאשר את מחליטה אם העסקה מקובלת עלייך. כמו כן, עסקת הטיעון תקצר באופן משמעותי את התהליך כולו. ייתכן והעסקה לא תיראה לך ובמקרה כזה את רשאית להתנגד לה, אך כדאי לקחת בחשבון כי אין זה אומר בהכרח שדעתך תתקבל. עמדתך תובא בפני בית המשפט והוא יתחשב בה בהחלטה אם לקבל או לדחות את עסקת הטיעון.
לנפגעת עבירה אין מעמד רשמי בהליך הפלילי, אך החוק מעניק לה סדרה של זכויות.
הנוסח של עבירות המין בחוק העונשין, בישראל, הוא יחסית מתקדם. הדבר בא לידי ביטוי בניסוח העבירה שאינו כולל דרישה של הפעלת כוח מצד התוקף או התנגדות אקטיבית מצד הנפגעת, אלא רק חוסר הסכמה מצידה לקיום יחסי המין. זה גם מתבטא בעונשים חמורים יחסית שקבועים לצד סעיף העבירה, אם כי לא אחת אנו נתקלות בפער בין ההתייחסות המחמירה של החוק והמשפט לעברייני מין לבין הסלחנות לה הם זוכים בחברה. בהקשר הזה, הרשעת הפוגע וענישתו בחומרה יוכלו להקל על ההתמודדות עם הפער. כמו כן, ענישה מחמירה בהחלט מתווה כללי "אסור" ו"מותר" ברורים יותר, להם יש גם יכולת להשפיע על החברה.
מכל מקום, אם את מחליטה להתלונן עלייך לדעת שמרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית יכולים לספק לך ליווי בהליכים המשפטיים.
אם את מחליטה לא להתלונן זה גם בסדר, את לא צריכה לקחת אחריות על נשים אחרות ובשלב זה הדבר הכי חשוב הוא ההתמודדות שלך עם הטראומה שעברת. כדאי בכל זאת לתעד את כל הפרטים כדי שתוכלי לזכור אותם אם תחליטי בהמשך להגיש תלונה, כדי שהתלונה תהיה מדויקת: תיעוד של שמות, תאריך, שעה, מקום וכל פרט מסייע אחר (למשל סוג רכב), שמירה של עדויות תומכות (פרטי לבוש, האם היו עדים/ות שיוכלו לגבות אותך), טיפולים שהיית צריכה לעבור לאחר התקיפה.
כדאי לדעת שיש גם אפשרות להגיש תביעה אזרחית לקבלת פיצויים נגד האנס. אם תביעה כזו מוגשת לאחר שמתנהל הליך פלילי והאנס מורשע, מדובר בתביעה לא מסובכת. עם זאת, קיימת תקופה של התיישנות שלאחר שהיא חולפת לא ניתן עוד להגיש תביעה. בעניין זה מומלץ להתייעץ עם עורכ/ת דין.