סדרות המוצעות להורים "בטוחות ברשת"
תכנית 'נערות לגופן' פותחה על ידי עמותת נשים לגופן בתמיכת הקרן לילדים ונוער בסיכון ואיגוד האינטרנט בישראל. התכנית נותנת מענה למגוון סוגיות הנוגעות לגוף, לבריאות ולמיניות בריאה של נערות בדגש על סכנות ובטיחות ברשת. סדרות של סדנאות בכל רחבי הארץ לקבוצות של נערות, צוותים חינוכיים וטיפולים והורים המותאמות להן מבחינת הרגישות הדתית, התרבותית, הגילאית והשפתית (עברית, ערבית ורוסית).
התכנית: רשימת התכנים המוצעים לעבודה עם הורים
ברוב הבתים בישראל יש אינטרנט, אם במחשב או בטלפון, וכך הרשת היא למעשה חלק משמעותי מחיי המשפחה – על הצדדים הטובים והרעים שבה. העיסוק הבלתי פוסק של בני הנוער ברשת, גורם להורים להרגיש איבוד שליטה ולא מעט חששות. הסדרה תעסוק בשאלה: איפה הן.ם 'מסתובבות.ים' ברשת? נרחיב דעת בכל הנוגע למתרחש ברשת, להשפעותיה, לצמצום סכנותיה והגברת בטיחות, ולהיותה גורם נוסף מחנך ומשפיע בכל הנוגע לדימוי גוף, מיניות ופגיעה. הדגש בתכנית הוא בטיחות וסכנות ברשת לנערות, אולם הסדרה תעסוק גם בשיח על נושאים אלו עם נערים, וכן ילדים וילדות.
העבודה היא עם קבוצה של עד 15 משתתפות, שעתים אקדמיות לאורך 3 מפגשים, אחת לשבוע. את הסדנאות להורים הן תהליכיות וחווייתיות ויוערו ע"י מנחה מקצועית ומנוסה מצוות העמותה, המותאמת לאופי הקבוצה ולתרבותה. כלל המנחות הן בעלות הכשרה מלאה (400 ש"ש) בלימודי הנחיית קבוצות, מאחד המוסדות האקדמיים המוכרים, ועוברות הכשרה שנתית מקיפה בעמותה.
הסדרה כוללת תכנים מאשכולות הידע הבאים
בטיחות וסכנות ברשת: איפה הן נמצאות ברשת, מה אנחנו צריכים לדעת, איך נוכל להשפיע ולהגן עליהן, מהן ההשפעות לטווח קצר וארוך? נעסוק באפיוני סכנות הקיימות ברשת, זיהוי והתמודדות עימן וטיפול בעת הצורך. לצד זאת השיח יעלה גם את היתרונות הרבים הגלומים ברשת, לצד שאלות כגון: בקרת הורים כן או לא? דוגמא אישית עד כמה אנחנו כמבוגרים מהווים דוגמא למסרים אותם נרצה להעביר לגבי דפוסי שימוש בטוחים, איך נפתח ערוץ תקשורת כנה ופתוח?
התבגרות, דימוי גוף ואכילה: גיל ההתבגרות והשפעותיו ידון ביחס להתמודדות הלא פשוטה של נערות עם דמות האישה האידאלית המשתקפת מהמדיה והרשת. נדון במקומן של הרשתות חברתיות והתקשורת על בניית דימוי גוף, על ההתמודדות ועל דרכים אישיות וחברתיות לפיתוח דימוי גוף חיובי, נתייחס לנורות אזהרה שעלינו לזהות משום שנערות נמצאות בסיכון מוגבר להפרעות אכילה ולפגיעה עצמית מתוך הנטייה לדחוק פנימה (acting in), להזיק לגוף. ייתרה מכך, ברשת יש לא אחת השפעות שליליות של המגיבים ברשת, קבוצות ואתגרים המזינים התנהגות סיכונית ועוד.
מיניות בריאה בעידן הטכנולוגי:
מתי כדאי לדבר עם הנערות על מין? איך הן לומדות על הנושא? הן עושות סקסטינג?! מה הן יודעות על אמצעי מניעה, הפסקות היריון, יחסים ואהבה. מיניות היא סוגיה מרכזית בחיי כולנו והיא משמעותית ביותר בגיל ההתבגרות. הנערות משתוקקות אך גם חוששות, מבולבלות והמידע ברשת עצום ולעיתים לא מהימן ואף מסוכן. נדון כיצד לדבר עם הנערות על נושאים אלה, לשמר ערוץ תקשורתי חיובית פתוח, לזהות מצבי סיכון, להכיר כלים שנוכל לתת להן על מנת לשמור על עצמן? מחקרים מגלים תדיר כמה הנערות משתוקקות לשיחה עם ההורים, זקוקות להכוונה, למילה טובה, לגבולות וגם לתשובות לשאלות המטרידות אותן.
לפרטים נוספים והזמנת סדנאות
רכזת הסדנאות sadnaot@wtb.org.il